Kürt hareketi Ortadoğu’dan kurtulmak zorunda

22.11.2010 Vatan

Kürt siyasi hareketinin en temel açmazı “silah” ve “silahlı mücadele” gibi kavramlara birer tabu gibi yaklaşmasıdır.

Evet, ister bu durumdan memnun olalım, ister olmayalım, Kürt hareketinin bugünkü güç ve etkisine ulaşmasında “silah” ve “silahlı mücadele”nin payı hayli yüksektir. Fakat ne zamandan beri Abdullah Öcalan başta olmak üzere birçok PKK yöneticisi ve yasal alanda faaliyet gösteren Kürt siyasetçilerinin de vurguladığı gibi silahlı mücadele artık miadını doldurmuştur. Doldurmuştur doldurmasına ama yıllardır kamuoyunu “ateşkes”, “eylemsizlik”, “çatışmasızlık” gibi geçici ve kimi zaman öngörüldüğünden de kısa ömürlü çözümlerle oyalayan PKK bir türlü silah bırakmaya yanaşmıyor; hatta son Osman Baydemir olayında görüldüğü gibi, samimi bir şekilde silahlara veda edilmesini isteyen kişilere de bizzat Öcalan tarafından ayar veriliyor.

Ortadoğu denen batak

Peki Kürt hareketinin silah konusundaki bu ısrarı neden kaynaklanıyor? Bayram boyunca Kürt konferansı vesilesiyle bulunduğum Brüksel’de bu soruyu hareketin değişik kademelerinde bulunan çok sayıda kişiye sordum. Hemen hepsi, Türk devletine yönelik güvensizliklerini silahı meşrulaştırmak için kullanıyor. “Kayıtsız şartsız silah bıraktığımız takdirde bizlere ve genel olarak Kürtlere kurbanlık koyun muamelesi yapılmayacağının, Kürt sorununun çözüleceğinin garantisi nedir?” diye soruyor ve silahı kendileri için yegane güvence olarak gördüklerini söylüyorlar.

Her ne kadar Brüksel’de, yani Avrupa’nın başkentinde bulunsak da zaten kendileri de Avrupa’da yaşayan çok sayıda muhatabımın silah tartışmasını Ortadoğu ekseninde yürütmesi ilginçti. Onlara göre siyasi bir hareket eğer Ortadoğu’da varkalmak istiyorsa silahı muhakkak elinin altında bulundurmalı ve onu iyi kullanmalıydı.

İşte Kürt hareketinin en büyük açmazlarından birinin tam da bu noktada karşımıza çıktığı kanısındayım. Kuşkusuz Kürt hareketinin Ortadoğu’da güçlü bir şekilde varkalma konusunda epey mahir ve birikimli olduğu doğrudur. Ama bu hareketin, bu son derece karmaşık ve istikrarsız bölgeden kendini kurtarmadıkça, diğer bir deyişle Batı’ya açılmadıkça, parlak bir geleceğe sahip olamayacağı da açıktır.

Hareketin kalbi Batı’da atıyor

Gerek Kürt hareketi, gerekse ona dışardan ve çoğunlukla da hasmane bir şekilde bakanlar, PKK’nın ana üssünün Kuzey Irak’ta bulunması ve militanlarının da Güneydoğu’nun kırsal kesiminde dolaşması nedeniye hareketin merkezinin Doğu’da olduğuna hükmediyorlar. Halbuki büyükşehirler, buralarda yaşayan Kürtler ve buralardaki eylemler olmasa; Avrupa başta olmak üzere Batı’da çok yoğun faaliyetler yürütülmese Kürt hareketi pek fazla kimsenin önemsemeyeceği marjinal bir hareket olurdu.

Şorun şurada: Bu hareket, esas oksijenini Batı’dan alıyor ama hâlâ bir Doğulu gibi davranıyor. Eğer Kürt hareketi yönünü tam anlamıyla Batı’ya çevirmezse ve Batılılaşmanın birinci şartı olan demokrasi içinde barışçıl yöntemlere başvurmak yerine silahta ısrar ederse, herhalde Ortadoğu’nun değişik bölgelerinde farklı zamanlarda etkili olmuş ama artık bugün adlarını da hatırlamadığımız onca hareket ya da grupla aynı kaderi paylaşır.

Özetle PKK’nın ilk iş olarak, herhangi bir şart dayatmadan silahları bırakması, genel olarak tüm Türkiye’nin hayrına olacağı gibi, özel olarak Kürtlerin ve Kürt siyasi hareketinin daha fazla işine gelecektir.

Kürt hareketinin silahtan başka bir şeye güvenmemesinin neden yanlış olduğunuysa yarın tartışalım.



Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

Son makaleler (10)
29.12.2024 Ve yeni “Çözüm Süreci” başladı
25.12.2024 Transatlantik: Yeni Suriye’de Türkiye’nin rolü - Yemen İsrail’in hedefinde
24.12.2024 Altılı Masa’nın lâneti
22.12.2024 CHP ne zaman “Türkiye’nin birinci partisi” gibi davranacak?
18.12.2024 Transatlantik: Trump Erdoğan’ı neden övdü? PYD/YPG’nin geleceği Golani’nin zor sınavı
17.12.2024 Mehmet Altan ile Türkiye’nin gidişâtı (4): Suriye’nin geleceği - CHP’li belediyelere haciz
15.12.2024 11 soruda, YPG ya kendini fesheder mi ya da feshedilir mi?
15.12.2024 Murat Yetkin ile söyleşi: Meraklısı İçin Ortadoğu Kitabı
12.12.2024 Bahçeli’nin İmralı hamlesine seçmen nasıl bakıyor? Burak Bilgehan Özpek ile söyleşi
10.12.2024 Transatlantik: Suriye’yi nasıl bir gelecek bekliyor?
29.12.2024 Ve yeni “Çözüm Süreci” başladı
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı