Abdullah Öcalan’a sormak istediğim 20 soru

10.11.2024 rusencakir.com

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin DEM Partililere el uzatmasıyla başlayan, adını koyamadığımız, hatta olup olmadığına emin bile olamadığımız “süreç”in en önde gelen aktörü İmralı’daki PKK lideri Abdullah Öcalan. MHP ve AKP, tabii ki DEM Parti ve nihayet Kandil çözüm için ilk adresin Öcalan olduğunda mutabık. Bu bağlamda Öcalan’ın tecritinin kalkması, gerek örgüt yöneticilerine, gerekse genel kamuoyuna seslenmesi çok isabetli olacaktır.
Mayıs ayında gazetecilikte 40. yılına varacak biri olarak Öcalan ile röportaj yapmayı çok isterim. Umarım bir şekilde gerçekleşir. Şu aşamada zor gibi gözüküyor ama yine de belli olmaz deyip kendisine sormayı düşündüğüm sorulardan ilk aklıma gelen yirmisini paylaşıyorum. Dikkat edileceği gibi, 2019 yenilenen Istanbul seçimi hariç tüm sorular bugüne ve geleceğe yönelik. Tabii ki bir gazeteci Öcalan ile tüm yaşadıkları üzerine konuşmak ister, fakat şu anda bugüne ve geleceğe odaklanmak daha doğru olacaktır.

1)  43 ay sonra ilk kez yeğeniniz, DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan ile görüştünüz. Onun üzerinden “Tecrit devam ediyor. Koşullar oluşursa bu süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekecek teorik ve pratik güce sahibim” mesajını ilettiniz. Öncelikle tecritin kalkmasından tam olarak neyi kastediyorsunuz?
2)  İkinci olarak “koşullar oluşursa” sözünden kastınızı merak ediyorum. Tecritin kalkması dışında ne tür koşullardan bahsediyorsunuz?
3)  “Bu süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekmek” derken öncelikle PKK’nın silah bırakmasını mı kastediyorsunuz?
4)  Gazeteci Amberin Zaman Al Monitor’daki bir haberinde, Kandil’deki PKK lider kadrosuyla görüştürüldüğünüzü, onlara “silahlarını bırakmayı müzakere etmenin zamanının geldiğini” söylediğinizi, onlar da kendi geleceklerine nasıl karar vereceklerini sorduklarında sinirlenerek telefonu kapattığınızı yazdı. Bu doğru mu?
5)  Tecrit sürmesine rağmen devlet yetkililerinin sizinle düzenli olarak görüştüğü yolunda yaygın bir kanı var. Bu doğru mu?
6)  2019’da yenilenen İstanbul Büyükşehir seçimleri öncesi avukatlarınız aracılığıyla HDP’nin seçimlerde tarafsız kalmasını talep ettiniz, fakat avukatlarınız bu çağrınızı kamuoyuna iletmeyince, devlet Doç. Ali Kemal Özcan’ın sizinle görüşmesini sağladı ve aynı mesajı o duyurdu. Buna rağmen HDP seçmeninin, hapisteki Selahattin Demirtaş’ın çağrısına uyarak İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’na oy verdiği görüldü. Bugünden baktığınızda o süreç hakkında ne söylemek istersiniz?
7)  Selahattin Demirtaş’ın hareketin liderliği konusunda rakibiniz olduğu yorumlarına ne dersiniz?
8)  MHP lideri Devlet Bahçeli’nin son çıkışlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Şaşırdınız mı?
9)  Bahçeli ile Cumhurbaşkanı arasında farklılık olduğunu düşünüyor musunuz?
10) Gerçekten TBMM’de DEM Parti grubunda konuşma yapmak ister misiniz? Yaparsanız esas olarak ne söylersiniz?
11) Kürt sorunu bölgesel olmanın ötesinde uluslararası bir hal aldı. Bölgedeki son gelişmeler ışığında PKK’nın Türkiye’nin aleyhine bazı ittifaklara girme ihtimali var mı?
12) Uzun zamandır sessiz olan PJAK’ın yakın dönemde İran rejimini rahatsız edecek bir hareketliliğe girmesi sizce mümkün mü?
13) PYD/YPG’nin ABD’den açık destek ve koruma almasının ABD’nin PKK’yı desteklediği olarak yorumlanmasına itirazınız olur mu?
14) Suriye’nin kuzeyinde, Rojawa’da Ankara’nın kaygılarını giderecek bir formül mümkün mü? Siz bunu sağlayabilir misiniz?
15) Kandil’deki lider kadroyu silah bırakmaya tek başınıza ikna etmeniz mümkün mü?
16) Silah bırakılması halinde lider kadro ve diğer militanlar için nasıl bir gelecek tasavvur ediyorsunuz?
17) Bu bağlamda kendiniz için nasıl bir gelecek umuyorsunuz? Bahçeli’nin dile getirdiği ama Erdoğan’ın suskun kaldığı “umut hakkı” için ne dersiniz?
18) Geçen seferki süreçte sorun neden çıkmıştı? Bu sefer eğer bir süreç olursa benzer yanlışların yapılmaması için taraflar ne yapmalı?
19) Bütün bu süreçte başta CHP olmak üzere muhalefete sizce nasıl bir rol düşüyor?
20) ABD’de Trump’ın yeniden seçilmesi özel olarak Türkiye’deki, genel olarak bölgedeki Kürt sorunu bağlamında iyi mi oldu, kötü mü?



Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

Son makaleler (10)
01.12.2024 RTÜK İslam dinini kurtarabilir mi?
24.11.2024 Kürt realitesi, Kürt sorunu realitesi, Kürt siyasi hareketi realitesi
20.11.2024 Transatlantik: Hamas Türkiye’ye mi geliyor? Rusya-Ukrayna savaşında kritik dönemeç - Trump’ın ekibindeki isimler
19.11.2024 Nihayet birilerinin beklediği ve umduğu gibi Devlet Bahçeli geri adım mı attı?
18.11.2024 Mehmet Altan ile Türkiye’nin gidişâtı (3): Muhâlif belediyelere kayyumlar, soruşturmalar ve para cezâları
13.11.2024 Transatlantik: Trump döneminde Amerika’nın dış politikası
10.11.2024 Abdullah Öcalan’a sormak istediğim 20 soru
10.11.2024 Hasan Cemal ile söyleşi: Zamâne Diktatörleri
07.11.2024 Burak Bilgehan Özpek ile söyleşi: Bahçeli DEM Parti açılımından ne umuyor, ne bulabilir?
06.11.2024 Transatlantik: Trump nasıl kazandı? Türk-Amerikan ilişkileri nereye?
01.12.2024 RTÜK İslam dinini kurtarabilir mi?
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı